Categories: Vybíráme vysavač

Vodní vysavače? Vyznejte se v nich!

Správným vodní vysavačem můžete vysávat vodu, prát vzduch vodou, mýt podlahu a také vysávat suchou špínu a prach. Jejich největší výhodou je, že domácí prach a nečistoty přímo rozpouštějí ve vodě. Na rozdíl od klasických vysavačů by jste v nich špínu neměli skladovat, protože špinavou vodu po použití vysavače vylijete. Ale jak už zjistil Dtest, není to vždy pravda.

Aby jste se v nich lépe orientovali, máte je dále rozdělené podle způsobu filtrace, která je u vodních vysavačů klíčová.

Nejčastější typy vodních vysavačů

  1. Vodní vysavače s filtry
  2. Vodní vysavače se statickým separátorem
  3. Vodní vysavače s rotačním separátorem

1.Vodní vysavače s filtry

Ve většině vodních vysavačů vzduch s prachem vodou jen probublá a hlavní práci dělají filtry.

Odstraňování nečistot probíhá v pořadí:

  1. nádoba s vodou –
  2. filtr typu síťka nebo molitan na hrubé nečistoty –
  3. ochranný filtr před motorem(aby voda nešla dovnitř) –
  4. koncový HEPA filtr –
  5. výfuk.

Váhově bývají mezi 7 až 10 kg s náplní vody. Prodávají se v cenách od 3.500,- Kč do 10.000,- Kč. Prodej je často přes teleshoping, kde vnadná slečna vysává bláto kapající ze psa jedním tahem z bílé podlahy. Takový úklid je možný pouze v televizi.

Výrobci spoléhají na filtry přímo ve vodě. Mají tvar různých molitanů, košíčků, nebo síťek. Nevýhodou této koncepce je:

  • Uklidíte vždy jen malou plochu, protože jste omezeni malou kapacitou filtrů a tím i celého vysavače. Ve vodě se nečistoty slepí dohromady mnohem rychleji než na suchém filtru. A oplachovat co 5 minut síťku nebo molitan zablemcaný slizovitým humusem opravdu není ideální způsob úklidu.
  • musíte po každém použití vysavač rozebrat a vyčistit. Všechny filtry vyndat, omýt a nechat řádně vyschnout, jinak riskujete plesnivění. Vyhraďte si proto pokaždé alespoň 20 minut na údržbu vysavače
  • pokud má nádoba velký obsah, počítejte s velkou váhou. 1 litr vody = 1 kg váhy na přenášení.

Výhodou bývá nízká pořizovací cena a to, že spousta domácího prachu se ve vodě rozpustí. Tím pádem, při zachování důsledného vyčištění po každém použití ,dostáváte lepší výsledek než u klasického vysavače. Další výhodou je určitá multifunkčnost. Můžete vysávat vodu, se správnými nástavci i vytírat, někdy také prát koberce a sedací nábytek.

Vodní vysavače s mechanickými neboli statickými separátory

Mechanický – statický separátor znamená, že v nádobě s vodou je buďto vložená plastová spirála, labyrint z trubek, které roztáčejí proud vody a vzduchu, případně různé přepady a odlučovače. Je to zařízení, které se netočí. To už je účinnější řešení, hlavně proto, že přímo v nádobě s vodou nebývají filtry, které se mohou rychle ucpat.

Jsou oblíbené jako dílenské nebo průmyslové vysavače. Můžete je použít i na stavbě, pokud vám nevadí dloubání zatuhlého betonu z nádoby po úklidu.

Hrubé nečistoty chytá voda, pro jemné nečistoty mají klasický kruhový HEPA filtr. Jejich achilovou patou jsou výstupní HEPA filtry, protože na něm lehce plesnivějí jemné organické nečistoty, které prošly vodou.

Váhově jsou od 8 do 15 kg s náplní vody a jejich cena bývá do 15.000,- Kč. Většinou se používají jako průmyslové vysavače. Vyčistit jdou o něco lépe než filtrové vysavače, ale stále je potřebují velkou péči po každém použití

Vodní vysavače s rotačními separátory

V České republice jsou jen dvě značky, u kterých pořídíte dlouhodobě bezchybně pracující vodní vysavače s rotačními separátory. Občas se objeví další firmy, které se pár let snaží konkurovat zavedeným značkám nižší cenou, ale většinou končí na reklamacích a špatném servisu.

Protože tyto přístroje mohou stát až 95.000,-Kč, je extrémně důležité kontrolovat původ a reference. Jistotu máte tam , kde se výrobní i prodejní firma jmenují stejně a jejich reference jsou z dlouhého časového období. Měly by se týkat jak výrobku, tak servisu.

Vyzkoušejte si jediný vodní vysavač certifikovaný Ministerstvem zdravotnictví Itálie jako zdravotní prostředek pro sanitaci.

Zbavíte se starostí s filtry a sáčky. Mikroby, bakterie i viry pošlete do záchoda.Hlavně, bude se vám dobře dýchat při chřipce, angíně i rýmě. Využijte aktuální akci.

Hlavní výhodou je jednoduchost používání pro uživatele a stálý výkon po velmi dlouhou dobu. Díky rychle rotujícímu separátoru se v nádobě vytvoří rotující gejzír vody, ve kterém se dokonale namočí prakticky všechny nečistoty. A pokud vodou přeci jen nějaké nečistoty projdou , odrazí je rotující separátor při 25.000 otáčkách za minutu zpět do vody.

Správně vyrobený separátor se nemůže nikdy ucpat, protože nečistoty odráží – nechytá je na sebe jako filtr.

Proto můžete Hylu bez obav používat jako rychlou a účinnou pračku vzduchu, multifunkční vysavač na suché i mokré vysávání. Vždy se můžete spolehnout, že k vám domů půjde vzduch vhodný pro alergiky a astmatiky. Suchá váha je do 6 kg , náplň vody se pohybuje podle toho, co zrovna potřebujete dělat. Stejně tak cena – každá domácnost je jiná a tak si můžete na místě vybrat pouze to příslušenství , které budete používat. Žádné zbytečné věci navíc vám nebudou zabírat místo.